[INTERVIEW] De Staat: “Als we een plaat maken die live niet uitvoerbaar is slaan we de plank mis”

De Staat: “Als we een plaat maken die live niet uitvoerbaar is slaan we de plank mis”  Verschenen: online: 01/05/2012 papier LiveXS mei 2012 –  LiveXS

Tekst: Henk Kanning Foto: Courtney Chavanell

Afgelopen jaar was een heftig jaartje voor De Staat. Hun tweede album Machinery leverde handenvol grote shows op en dat nam de band volledig in beslag. Op dit moment is de orkaan wat afgezwakt, om met de volgende plaat ongetwijfeld weer aan te zwellen. Het schrijfproces voor dat derde album inmiddels begonnen en de komende maanden staat De Staat zowaar weer een flink aantal keer op de planken. Aan de vooravond van deze tour, die de naam Psycho Disco Tour draagt, spreekt LiveXS met frontman Torre Florim. “Het wordt als vanouds, lekker lomp en psychedelisch.”

Psycho Disco Tour, een gevalletje van titel dekt de lading?
“Precies. Deze naam was nodig voor de tour. Het is de titel van een nummer van ons album Machineryen dekt precies waar deze tour voor staat. Het wordt als vanouds, lekker lomp en psychedelisch. Het scheelt dat we nu meer ervaring hebben. Vroeger kon ik er van balen als er iets anders ging dan gepland, nu denk ik: yes! Het geeft ruimte om te freaken en te jammen. Uiteraard is het ook erg leuk om tijdens deze tour in zalen te spelen waar we nog niet veel stonden of zelfs nog nooit speelden.”

Op jullie site geef je ook aan dat jullie ook nieuw materiaal gaan spelen.
“Klopt. We zijn inmiddels bezig nieuwe songs te schrijven. Dankzij deze tour kunnen we het nieuwe materiaal live testen, een kans die we nooit eerder hadden. Live kan je kijken of iets werkt en dingen op verschillende manieren uitwerken. Je kan kijken of het publiek het eigenlijk wel leuk vind. We zijn echt een liveband, als we een plaat maken die live niet uitvoerbaar is slaan we de plank mis.”

Wanneer komt het nieuwe album eigenlijk?
“We mikken op begin volgend jaar, maar het kan nog alle kanten op. Het zit nog in de beginfase en we hebben alle vrijheid om er aan te werken.”

Wat voor jaar is het voor De Staat? Voelt het werken aan een nieuw album als een tussenjaar?
“Nee. Het is een natuurlijke conjectuur. In het jaar dat een plaat uitkomt doe je een flinke clubtour en we mochten gelukkig op een aantal grote festivals spelen (o.a. Pinkpop, Lowlands, Sziget en Glastonbury, red.). Alle toffe dingen die er zijn voor een muzikant dus. Het jaar erop doe je wat minder festivals en werk je aan een nieuwe plaat. Of je doet nog een mooie clubtour, zoals wij nu gaan doen. Het is eigenlijk een natuurlijk gevoel, ik vind dat heel fijn en heb het ook nodig. Nu is er de ruimte om de oefenruimte in te duiken om elkaar op een andere manier te vinden en nieuwe spullen te proberen. Als ik die ruimte niet had zou ik het gevoel hebben dat ik bezig ben met een truckje.”

Is het moeilijk om in de picture te blijven nu er zoveel Nederlandse bands doorbreken en op grote festivals spelen?
“Misschien gaat een mooie plek op een festival nu naar een andere band, maar dat is prima. Als er goede dingen gebeuren dan inspireert het mij. Je leert van de mensen om je heen. Het is toch een soort van school en geen competitie.”

Jullie wonnen in april wel een 3FM Award.
“Dat is een populariteitswedstrijd en dat is altijd tof om te winnen. Hoe het kan dat wij wonnen weet ik eigenlijk niet precies. Ik had verwacht dat Blaudzun zou winnen, maar misschien zijn onze fans handiger met internet? Het is moeilijk om zelf in te schatten hoe populair we zijn aangezien ik zelf in het oog van de tornado sta.”

LIVEDATA 8 juli Werfpop, Leiden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s