[MUSIC] Album van de Week (23) dEUS – Following Sea

Album van de Week (23) dEUS – Folliwing Sea  –  Verschenen: 04/06/2012 –  LiveXS

Dat er een nieuw album van dEUS aan zat te komen was een behoorlijk goed bewaard geheim. Voor velen een grote verassing afgelopen vrijdag dat de band rondom Tom Barman zo snel na de release van Keep You Close weer met een volledig nieuw album op de proppen zou komen. Helemaal als je bedenkt dat de rockers uit Antwerpen er voorheen al snel een jaar of drie mee bezig waren. Waarom zo snel? “Omdat het 2012 is” aldus Tom Barman. Vanuit het niks werd het album online gezet. Vanaf volgende week is het ook fysiek op cd en vinyl verkrijgbaar. Een truc die Radiohead ook deed rondom hun album In Rainbows.

Wie de band recent zag spelen zag een opwaartse lijn. Waar dEUS begin 2011 slordig en vaak niet al te sterke shows neerzette was er een keerpunt ergens rond het Lowlands optreden. Daar was het vuurtje weer aan; mede door het drama op Pukkelpop zorgde de band voor een speciale set op Lowlands. Deze lijn werd doorgetrokken naar shows op Into The Great Wide Open en in zalen als de Oosterpoort in Groningen. Het heilige vuur was weer aan en het leek de band weinig moeite te kosten om in de vorm te raken van de eerste drie geroemde albums die de status van classic hebben.

Following Sea zal ongetwijfeld een aantal niet gebruikte liedjes bevatten van Keep You Close opnames maar heeft nergens het idee een samenvoegsel van liedjes te zijn. Het album start opvallend met een in het Frans zingende Tom Barman. Tevens de eerste single Quatre Mains doet het meest denken aan materiaal wat hij uitbracht met producer CJ Bolland onder de naam Magnus. Tracks die vooral geschreven waren voor de film Anyway The Wind Blows. Following Sea laat de liefde voor instrumenten waar dEUS uit put duidelijk zien: grootse strijkers-arrangementen in The Soft Fall, een mandoline in Crazy About You en een overdaad aan synthesizers (wat voor overkill zorgt) in Hidden Wounds.

Sirens ademt de arrangementen van PJ Harvey’s Let England Shake maar is een typisch dEUS liedje van na 2000 en zal ongetwijfeld uitgroeien tot een classic.  Hetzelfde geldt voor One Thing About Waves, met zijn ruime zes minuten het langste nummer van het album. Een nummer wat de opbouw heeft van klassieker Instant Street en zich gezegend weet met een prachtige brug in het middenstuk om alvorens met een extra gitaar het nummer definitief te laten ontploffen. Een gedroomde afsluiter van Following Sea. Een zusterschip van Keep You Close is Following Sea (een maritieme term) waarschijnlijk allerminst. Op dit moment is het vloed voor dEUS maar moeten ze oppassen dat de zandzakken niet nodig zijn. Springvloed ligt op de loer.

Advertenties

2 thoughts on “[MUSIC] Album van de Week (23) dEUS – Following Sea

  1. Vorige albums vond ik niet zo bijzonder tot wel oké, aan deze ben ik volkomen verslingerd. Kan ‘m rustig 5 keer achter elkaar luisteren en ‘m dan nog een keer willen horen. Dwingend, dit album, zoals ik het graag hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s