[MUSIC] The Shins – Port Of Morrow: ‘James Mercer als allesbepalende dirigent’’

The Shins – Port Of Morrow: ‘James Mercer als allesbepalende dirigent’’  –  Verschenen: 20/03/2012 –  LiveXS

Vijf jaar moest er gewacht worden op een nieuw album van The Shins. Vijf lange jaren na het meesterwerkje Wincing The Night Away. In die vijf jaar wisselde de band van het vermaarde Sub Pop uit Seattle naar het Aural Aupothecary label van bandleider James Mercer zelf. Het was niet het enige stempel die Mercer in de afgelopen vijf jaar op de band drukte. Een groot deel van de bandleden moest plaatsmaken voor  nieuwe bandleden met een geschiedenis bij onder meer Modest Mouse.Dat het met de harde hand ging was te lezen in een interview op de toonaangevende Amerikaanse muziekweblog Pitchfork. Oud-drummer Sandoval: ‘Ik ben ontslagen, hoe graag Mercer het ook anders zou horen, dit en niet anders, dat is de waarheid’. Daarnaast werkte Mercer de afgelopen jaren ook met Danger Mouse in het project Broken Bells.

Port Of Morrow is een album geworden met een duidelijke stempel van Mercer. Logisch want hij speelde ongeveer alles zelf in. Vanaf opener The Rifle’s Spiral durft de band experimenteel om te gaan met het geluid. Het hobbelt lekker weg en je hoort dat Mercer heeft geleerd van de samenwerking met Danger Mouse, de beats zijn beter uitgewerkt dan voorheen. Het sterkste nummer van Port Of Morrow vind je op het eerste deel van het album: Simple Song, niet geheel toevallig het nummer wat op dit moment als single is uitgebracht en wat ook vrij snel op internet te vinden was. Een nummer met een ijzersterke melodie en eigenlijk het enige nummer wat echt blijft hangen. It’s Only Life is een typisch The Shins-nummer: sterke opbouw met een zomers gevoel. September geeft een kampvuurgevoel maar wordt nooit echt spannend.

De koortjes op Port Of Morrow hadden meer aangedikt mogen worden. De productie is vaak wat vlak, waar bombast net een beetje extra sjeu had kunnen geven. For A Fool is een typisch Shins-liedje met de kenmerkende stem van Mercer als de rode draad. Themanummer Port of Tomorrow is weer een nummer waar de invloed van Danger Mouse sterk op hoorbaar is en zo zijn de (magere) tien liedjes om voor je er erg in hebt. Op de albumhoes had ook kunnen staan: James MercerPort Of Morrow. The Shins is een soloproject geworden met één dirigent die alles bepaald: James Mercer. Dat klinkt kritischer dan het is. Port Of Morrow is een prima album geworden. Niet zo opwindend als Wincing The Night Away maar het album van de week is het zeker, een album wat nog wel wat stof zal doen opwaaien. Dat de scheidslijn tussen saai en geniaal dun is bewijst The Shins met dit Port Of Morrow.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s