[MUSIC] Alabama Shakes – Boys & Girls: “trotse vaandeldragers van de nu soul”

Alabama Shakes – Boys & Girls: “trotse vaandeldragers van de nu soul”’’  –  Verschenen: 09/04/2012 –  LiveXS

Alabama Shakes, een band uit Athens, Alabama, opgericht in 2009 door Brittany Howard. Een eerste EP kwam er in 2011 en werd zeer breed en vol met lof ontvangen. Dat de band succes ging hebben dat stond vast. Het succes lijkt meteen al te komen met hun debuutalbum Boys & Girls. En ook de beroemde fans die zijn er al; Jarvis Cocker, Adele en niet te vergeten Jack White. Die laatste neemt de band mee op zijn eigen Third Man Records. Het geluid van Alabama Shakes past bij Jack White. Het heeft raakvlakken met soul, americana en een behoorlijke dosis aan blues/garage rock. Is het nu soul? Als dit hokje bestaat dan is Alabama Shakes een trotse vaandeldrager. En als het hokje nog niet bestond, bij deze.

Boys & Girls werd door het viertal opgenomen in Nashville. Een legendarische plaats als het om rootsmuziek gaat, en de vibe die deze roots/country geeft hoor je op het hele album. Opener Hold On werd naast de Verenigde Staten en Engeland ook in Nederland meteen opgepikt door de nationale radio. Een nummer wat grotendeels lijkt te hangen aan de voortreffelijke krachtige stem van Brittany Howard. De kracht van Alabama Shakes zit ook in de opbouw. Een nummer als  I Found You creëert spanning en bouwt af tot een spannende apotheose het nummer zijn slotakkoorden meegeeft. Een zomers gevoel krijg je bij nummers als Hang Loose en Rise To The Sun. In Heartbreaker laat Britanny haar gevoelige kant zien en diepgang is er in nummers als Going to the Party en On Your Way. Wat blijft hangen na het album is de stem van Brittany Howard, zij heeft een van de beste stemmen van de laatste jaren.

Het geluid van 2012 kan wel eens het geluid van Alabama Shakes worden. De grootste hype van dit jaar tot nu toe maar wel eentje met fundering. Goede muzikanten met een eigen geluid, een goede uitstraling en een debuutalbum waar je niet omheen kan. Een grootste prestatie van dit viertal uit Alabama. Zondag 29 april speelt de band in een al tijden uitverkochte Bitterzoet te Amsterdam en later deze zomer ook op Rock Werchter. Ga het zien, ga het luisteren. Dit is het jaar van Alabama Shakes. Zullen we het maar gewoon nu soul noemen? Soms ontdekt een band een nieuw subgenre. Alabama Shakes doet het.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s