[WORK] Rabobank Zesdaagse van Rotterdam

Gezien: Rabobank Zesdaagse   Verschenen: 05/01/2011 – 10-01-2012  Zesdaagsekrant

Bepaalde takken van sport zijn rock ’n roll. Om mijn horizon te verbreden werkte ik tussen 5 en 10 januari in Rotterdam tijdens de Zesdaagse. Zes avonden fietsen. Zes avonden heel  hard fietsen. Even de 70 km per uur aantikken. Rock ’n Roll. Voor de in Ahoy verspreide krant deed ik een serie interviews met voor mij nieuwe helden. Uiteraard deel ik de digitale versies hier. Voortaan ga ik meer sport doen. Misschien niet zelf maar wel journalistiek.

RASMUSSEN WIL ALTIJD PIEKEN IN ‘ZIJN’ KOPPELKOERS

Het meest spectaculaire zesdaagseonderdeel is volgens velen de koppelkoers. De internationale term voor deze koers is ‘Madison’, vernoemd naar het befaamde Madison Square Garden in New York, waar in 1899 de eerste zesdaagse werd verreden. Een van de specialisten op dit slopende nummer is de Deen Alex Rasmussen. Hij verklapt ons het geheim van een perfecte koppelkoers.

De 27-jarige alleskunner heeft meerdere wereldtitels op zak, maar de madison is toch wel zijn favoriete onderdeel. Vooral omdat tijdens deze wedstrijd er meer bij komt kijken, dan alleen hard fietsen. “De koppelkoers is spectaculair én lastig omdat het heel technisch is. De techniek van een koppel moet echt perfect zijn om dit onderdeel te kunnen winnen. De piste waarop gereden

wordt heeft ook invloed. Mijn voorkeur gaat uit naar langere banen, bijvoorbeeld die van Kopenhagen, omdat ik daar mijn kracht beter kwijt kan. Maar hier in Rotterdam moet het ook wel lukken,” aldus de ontspannen ogende Deen.

In de Rabobank Zesdaagse van Rotterdam rijdt Rasmussen met het Nederlandse talent Nick Stöpler. Zijn vaste maat kon namelijk wegens verplichtingen bij zijn ploeg Saxo Bank niet in Ahoy deelnemen. Het Deens-Nederlandse duo staat voor het eerst samen aan de start. Volgens de oud-wereldkampioen geen voordeel, maar wel een uitdaging. “Nick is een talentvolle jongen. Een sterke jongen ook met een goede techniek en iemand die weet hoe je moet aflossen. Het gevoel met je partner is tijdens de koppelkoers het allerbelangrijkst. Bij het aflossen moet je elkaar blindelings kunnen vinden. Iets wat ik met mijn landgenoot Michael Mørkøv (met wie hij in 2009 de wereldtitel veroverde, red.) compleet beheers. We hoeven niet eens na te denken, het gaat allemaal automatisch en dat is een heerlijk gevoel.”

Het liefst rijdt Rasmussen een koppelkoers tijdens eendaagse evenementen als de grote kampioenschappen. “Mijn voorkeur gaat echt uit naar eendagskoersen, zoals het wereldkampioenschap. Niet alleen omdat het hele belangrijke koersen zijn, maar ook omdat ik goed kan pieken op het juiste moment. Tijdens een zesdaagse moet je zorgen dat je niet in één keer je kruit verschiet en zes dagen lang sterk bent. Een heel andere discipline, maar ook dat is een uitdaging. Iets wat ik hier dan ook graag wil laten zien in Rotterdam.”

Meer Rabobank Zesdaagse:

Peter Schep gaat voor tweede zege
Ooit zal Marvulli de Zesdaagse winnen

 

 

Advertenties

One thought on “[WORK] Rabobank Zesdaagse van Rotterdam

  1. Dag ,

    Leuk informatieve en onderhoudend.
    ga zo door, misschien ook een beetje zelf sport erbij, Madison ?? beetje dangerous

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s